Colecció: La Foradada 155
Pròleg de Caterina Valriu
Pàgines: 199
Format: 15 x 21 cm
Enquadernació: Rústica
ISBN: 978-84-9716-861-8
Any aparició: 2.013
Aquest llibre d’Eusèbia Rayó ens descobreix un món medieval de princeses i reines, però sens dubte és l’antítesi dels contes de fades. En una organització ferotgement patriarcal com la del segle XIII, el paper destinat a la dona era molt secundari, tant si era d’alt llinatge com si era una humil pagesa. En el cas de les quatre dones protagonistes del llibre veiem que eren peons en el gran escaquer dels regnes medievals que lluitaven entre ells pel poder i la primacia. L’autora les ha rescatat de les tenebres del temps i ens descobreix la humanitat i la rellevància de quatre personatges femenins: Violant, Teresa, Esclarmonda i Maria adquireixen vida amb l’ajut del llenguatge, adés poètic, adés èpic, de l’autora, que aconsegueix emocionar-nos davant les aventures vitals d’aquestes reines llunyanes i pròximes, amb unes biografies que foren agitades, conflictives i, en definitiva, plenes de patiment.
Eusèbia Rayó Ferrer (Palma, 1951) és una autora que publica amb regularitat des de la dècada de 1980. Escriptora en llengua catalana, ha publicat una dotzena de llibres de literatura infantil i juvenil, alguns dels quals han estat traduïts al castellà, i dos en concret han estat guardonats amb premis de prestigi: el Cifre de Colonya (1986) i el Premi de la Crítica de Serra d’Or (1993).
Amb aquestes biografies de les que foren reines consorts de Mallorca fa una incursió en un camp inèdit en la seva obra literària, el de la novel·la històrica per a adults. Ella mateixa ens explica com va començar a inte- ressar-se per aquestes dones i com la va sorprendre que n’hi hagués tan poca informació. Llavors es documentà i explorà entre l’abundantíssima bibliografia sobre el món medieval de la Corona d’Aragó per tal d’extreure’n les dades que perfilen qualsevol biografia i de recollir la màxima informació històrica sobre els regnats dels monarques catalans que a cavall entre els segles XIII i XIV governaren en els territoris del que s’anomenà Regne de Mallorca. Com a dones i en el seu paper de reines es movien en escenaris molt fràgils i inestables i en contextos molt rígids, organitzats d’acord amb lleis patriarcals. I, encara que ha quedat poc rastre del seu pas per les terres on regnaren, l’autora, a través del seu relat, meitat història meitat ficció, ha sabut fer-nos-les conèixer i, en gran mesura, despertar la nostra empatia envers elles.
Comprar a: