Tomeu Arbona
Rebosteria tradicional de Mallorca
Colecció: L'Illa de la calma 63
Pròleg de Andreu Manresa
Pàgines: 224
Format: 25 x 35 cm
Enquadernació: Tapa dura
ISBN: 978-84-9716-961-5
Any aparició: 2.015
Com tots sabem, en el món actual menjar d’una manera saludable i gaudint dels sabors autèntics de les coses és cada vegada més difícil. Aquest llibre recull nombroses receptes tradicionals mallorquines de menjars deliciosos que reivindiquen una manera de fer i de ser fonamentada en l’autenticitat, l’honradesa i la consciència de les pròpies arrels.
El Fornet de la Soca és un espai gastronòmic de Palma de Mallorca que obrí les portes el 22 de desembre de 2010. Armat de receptaris antics de Mallorca, productes locals, preferentment ecològics, la seva experiència i memòria gustativa i una gran empenta, Tomeu Arbona Figuerola, juntament amb la seva dona, Maria José Orero, inicià aquesta experiència d’arqueologia gastronòmica activa que ha obtingut una gran acollida del públic local i extern i que ha merescut el premi al Reboster de l’Any 2014 de l’Associació de Periodistes Gastronòmics de les illes Balears, i de la qual se n’ha fet ressò la premsa nacional i també internacional.
Fent un treball incansable d’investigació en els vells receptaris familiars que va consultant, el Fornet de la Soca ven i ofereix al seus mostradors els pastissos oblidats de la rebosteria de Mallorca, posicionant-los en el lloc de l’excel·lència i entenent el menjar com a cultura, posant en valor la rebosteria familiar i el producte local sobretot pel que fa a l’ús dels blats antics de Mallorca en contraposició a la globalització del menjar, als ingredients de baixa qualitat gastronòmica i de dubtosa garantia per la salut, i a la rebosteria industrial.
A més del que ofereix al seu establiment, organitza experiències gastronòmiques que denomina “Gastroarqueològiques” relacionades amb temàtiques de la cuina familiar històrica que esdevenen originals tallers que posen al dia la cuina mallorquina més atàvica amb els processos tradicionals de cuina lenta, sense dreceres ni màquines. El treball del Fornet de la Soca és doncs un posicionament de resistència i de compromís amb la gastronomia que té a veure amb les emocions de la memòria gustativa, amb la nostra cultura, amb el valor de la nostra identitat, amb la salut i amb la terra.
Tomeu Arbona Figuerola (1962), dedicat des de jove al treball social, l’educació social i la psicologia a barris marginals de la nostra ciutat, ha compaginat el seu afer laboral amb el món gastronòmic, en el qual s’inicià des de nin, endinsant-se amb interès en els documents antics de la gastronomia de Mallorca, de l’antropologia i la cultura local com a aficionat apassionat i aprofitant la proximitat de persones enteses en la cuina històrica del seu àmbit familiar.
Ha esdevingut un reboster “inesperat” quan, a causa de la crisi econòmica que ha patit Europa els darrers anys, que l’afectà a ell profundament fins al punt de perdre el seu lloc de treball, inicià la gran aventura del Fornet de la Soca que a més de ser un forn de producció radicalment tradicional s’ha concebut com un espai per a la cultura.
El Fornet de Tomeu Arbona en pocs anys ha aportat una visió diferent al panorama de la rebosteria i la gastronomia de Mallorca en general, servint amb gust tots els ingredients de qualsevol gran argument: història, patrimoni, crisi, esperança, superació i èxit.
Bartomeu Sastre Grimalt, Palma (1986), des de ben jove ha volgut ser artista. Està llicenciat en Belles Arts per la Universitat de Barcelona. Ha realitzat diverses exposicions individuals i col·lectives a diversos centres artístics nacionals i internacionals. També ha guanyat diversos premis i beques artístiques.
En els darrers anys ha intensificat la seva pràctica fotogràfica a la recerca de noves vivències i coneixements, convertint-la en la seva activitat professional principal, sobretot després de la creació del seu estudi (www.cuentamelostudio.com). Ell diu que fa fotografies com un acte reflex, com una manera d’apropar-se a allò que li interessa. Encara que a vegades no sigui per entendre només el motiu fotografiat, sinó tot allò que l’envolta; la cultura a la qual pertany, les diferents maneres de fer, les persones que ho fan possible, els espais on es troben…
Comprar a: