portada de Palma, ciutat de llegenda

Gaspar Valero i Martí

Palma, ciutat de llegenda

Itineraris pels mites, les llegendes, les curiositats i els detalls de la ciutat de Mallorca

Colecció: L'Illa de la calma 60
Pàgines: 224
Format: 25 x 35 cm
Enquadernació: Tapa dura
ISBN: 978-84-9716-889-2
Any aparició: 2.014

El llibre Palma, ciutat de llegenda constitueix una proposta de descoberta del centre històric de la ciutat de Mallorca a partir de l’ànima que s’emmiralla en els seus carrers, a partir de l’energia que batega en el seu urbanisme de segles. El llibre —en dos volums— consta de sis itineraris que recorren el centre antic de Palma a la recerca dels mites, les llegendes, les rondalles, les anècdotes, les curiositats i els detalls de la ciutat. Obrir aquest llibre pot suposar desplegar les pàgines d’un llunari màgic, d’un tractat de geografia llegendària de Palma… L’encís, el misteri i l’engrescament constitueixen un bon sistema per conèixer la ciutat i per aprendre història, la nostra història.

Palma, ciutat de llegenda és una obra en gran format dividida en dos volums que planteja quatre passejades per la Ciutat Alta i dues per la Ciutat Baixa. El primer volum proposa tres itineraris pel Canamunt o Ciutat Alta (Cort i la Seu, voltants del carrer d’en Morei i Monti-sion i voltants de Santa Eulàlia i Sant Francesc), mentre que el segon volum recull els restants tres itineraris, el primer dels quals encara discorre per la Ciutat Alta (parròquia de Sant Miquel i voltants) i dos més pel Canavall o Ciutat Baixa (parròquia de Sant Jaume i voltants i voltants del Born i Santa Creu).

En total, el llibre recull més de 170 centres d’interès o estacions d’explicació que contemplen altres tantes llegendes, històries, rondalles, anècdotes, miracles, prodigis religiosos —que sovint comparteixen les característiques de l’anomenada llegenda àuria—, tradicions populars o curiositats. Generalment aquests centres d’explicació se situen i es concreten en un espai físic o en un detall arquitectònic o artístic, com poden ser carrers, places, edificis, relleus, escultures o pintures.

Acompanya la narració de cadascuna de les històries una ampla galeria de fotografies a tot color. Comptam bàsicament amb les fotografies de Tonina Taura i de Gaspar Valero, a més de la col·laboració puntual d’altres fotògrafs. Completen aquesta dimensió il·lustrada la reproducció de diversos dibuixos, pintures o gravats antics i fotografies d’altre temps. La lectura a partir de la imatge, vol ser, per tant, un altre dels valors del llibre.

Comprar a: