portada de Paisatges literaris de Mallorca

Gaspar Valero i Martí

Paisatges literaris de Mallorca

El Pla i el Nord-est

Colecció: L'Illa de la calma 69
Pàgines: 211
Format: 25 x 35 cm
Enquadernació: Tapa Dura
ISBN: 978-84-9716-071-1
Any aparició: 2.019

Preu sense IVA: 56,73€
Preu amb IVA: 59,00€

Els paisatges agrícoles i els espais intensament viscuts del Pla i del Nord-est de Mallorca, que inclou, aquesta darrera part, la major part de la costa de la badia d’Alcúdia, han generat interessants escenaris literaris, convertits en geografies emotives i creatives. Aquest llibre segueix les passes dels escriptors de diferents èpoques que han cantat el batec vital i els paisatgse del Pla i del Nord-est, atrets i motivats literàriament per aquestes contrades. Ens presenta, en un seguit d’itineraris molt ben documentats, una fascinant conjunció dels textos que aquells escriptors varen produir i, amb una allau de bellíssimes fotografies, jfes imatges dels indrets que els varen inspirar.

El llibre Paisatges literaris de Mallorca. Tercer volum: El Pla i el Nord-est de Mallorca vol fer un recorregut cultural i literari per la comarca central de filla, per la major part de la costa de la badia d’Alcúdia i per un sector del cap llevantí de Mallorca amb els escriptors com a guies. Amb el seu mestratge, amb la seva creativitat, el paisatge físic esdevé paisatge emocional. Aquest volum és autònom, però, alhora, és la continuació dels dos primers volums, titulats Paisatges literaris de la serra de Tramuntana, publicat l’any 2016, i Paisatges literaris de Mallorca (II): el vessant sud de la serra de Tramuntana i el Raiguer, publicat l’any 2017. L’àrea geogràfica que abasta el llibre comença pel Pla de Mallorca. Després dels municipis centrals, el present volum passa a recórrer literàriament la comarca del Nord-est de Mallorca i els seus municipis, que inclou el terme de l’antic districte de Muruh i també l’actual municipi d’Artà.

El llibre vol donar la paraula i la imatge, a uns espais molt diversos, que combinen amples zones agrícoles i contrades més urbanitzades i densament poblades. La paraula que interpreta o evoca aquests espais és la dels escriptors que els han viscut o que s’hi han inspirat. Per vehicular aquestes aportacions, el llibre planteja quatre grans capítols que recorren els termes municipals de l’àrea esmentada d’abast d’aquest volum. Per començar, els municipis del Pla de Mallorca, dividits en dues parts, la part de ponent del Pla i la part de llevant: Santa Eugènia, Sencelles, Costitx, Sineu, Lloret, Sant Joan, Mon- tuïri, Porreres, Vilafranca, Petra i Ariany. Continuen els quatre municipis de l’antic districte de Muruh: Muro, Llubí, Santa Margalida i Maria de la Salut. En quart lloc, s’estudia el municipi d’Artà

Aquests capítols contenen tres o quatre itineraris literaris, segons els casos. Cada itinerari inclou les corresponents aturades d’explicació, de lectura i de contemplació del paisatge. En total, aportam 172 textos seleccionats, amb 85 autors diferents distribuïts en 13 itineraris.

Acompanya el text del llibre una ampla galeria de fotografies a tot color i diversos dibuixos, pintures o gravats antics. Comptam bàsicament amb les fotografies de Josep Valls, de Guillem Torres, de Tonina Taura i de Gaspar Valero. La lectura a partir de la imatge vol ser, per tant, un altre dels valors del llibre.

Comprar a: