portada de Paisatges literaris de la Serra de Tramuntana

Gaspar Valero i Martí

Paisatges literaris de la Serra de Tramuntana

Colecció: L'Illa de la calma 66
Pròleg de Llorenç Soldevila
Pàgines: 240
Format: 25 x 35 cm
Enquadernació: Tapa dura
ISBN: 978-84-9716-992-9
Any aparició: 2.016

Els paisatges espectaculars del vessant sud de la serra de Tramuntana i els espais intensament viscuts del Raiguer de Mallorca han generat grans autors i interessants escenaris literaris, fins arribar a la formulació de diverses geografies mítiques literàries. Aquest llibre segueix les passes dels escriptors de diferents èpoques per les diverses contrades del vessant sud de la Serra i del Raiguer que els varen atreure i motivar literàriament. Ens presenta, en un seguit d’itineraris molt ben documentats, una fascinant conjunció dels textos que aquells escriptors varen produir i, amb una allau de bellíssimes fotografies, les imatges dels indrets que els varen inspirar.

El llibre Paisatges literaris de Mallorca. El vessant sud de la serra de Tramuntana i el Raiguer vol fer un recorregut cultural i literari pel vessant interior de la serra i pel corredor central de filla amb els escriptors com a guies. Amb el seu mestratge, amb la seva creativitat, el paisatge físic esdevé paisatge emocional. Aquest volum és autònom, però, alhora, és la continuació del volum titulat Paisatges literaris de la serra de Tramuntana, publicat l’any 2016. L’àrea geogràfica que abasta el llibre inclou el vessant sud de la serra de Tramuntana, des de Bunyola fins a Campanet, i la comarca del Raiguer, espai significativament viscut, allargassat al peu de les muntanyes, transició entre la Serra i el Pla.

El llibre vol donar la paraula i la imatge a uns espais molt diversos, que combinen zones de gran valor paisatgístic i naturalístic, amb altres més agrícoles i, fins i tot, més industrialitzades i densament poblades. La paraula que interpreta o evoca aquests espais és la dels escriptors que els han viscut o que s’hi han inspirat. Per vehicular aquestes aportacions, el llibre planteja tres grans capítols que recorren els municipis de l’àrea d’abast d’aquest volum: els municipis del sud de la Serra: Esporles, Bunyola (amb Orient inclòs), Alaró, Mancor, Selva i Campanet i els del Raiguer: Marratxí, Santa Maria, Consell, Binissalem, Lloseta, Inca, Búger, sa Pobla i Alcúdia. Aquests capítols contenen de tres a sis itineraris literaris, segons els casos. Cada itinerari inclou les corresponents aturades d’explicació, de lectura i de contemplació del paisatge. En total, aportam 181 textos seleccionats, amb 66 autors diferents distribuïts en 13 itineraris.

Acompanya el text del llibre una ampla galeria de fotografies a tot color i diversos dibuixos, pintures o gravats antics. Comptam bàsicament amb les fotografies de Guillem Torres, de Tonina Taura, d’Helio Díaz i de Gaspar Valero. La lectura a partir de la imatge vol ser, per tant, un altre dels valors del llibre.

Comprar a: