portada de Les possesions de la serra de Tramuntana

Gaspar Valero i Martí

Les possesions de la serra de Tramuntana

Història i patrimoni

Colecció: L'Illa de la calma 59
Pròleg de Gabriel Jover
Pàgines: 224
Format: 25 x 35 cm
Enquadernació: Tapa dura
ISBN: 978-84-9716-063-6
Any aparició: 2.013

Les possessions de la serra de Tramuntana constitueixen un testimoni emblemàtic de l’arquitectura, l’economia i la vida quotidiana, la història i el paisatge de Mallorca.
El llibre Les possessions de la serra de Tramuntana. Història i patrimoni aporta l’estudi de 26 possessions (en 21 capítols) de la comarca de la muntanya mallorquina. Des dels termes municipals d’Andratx, Calvià i Palma, a l’extrem sud-oest de la Serra, iniciam un recorregut que abasta una vintena de municipis fins arribar al de Pollença, a l’extrem nord-est de la Serra. Una selecció que inclou una possessió (en alguns casos dues) de cadascun dels municipis de la serra de Tramuntana. Cada possessió ocupa un capítol que compta amb localització, notes històriques i descripció arquitectònica. La història de cada possessió constitueix un apartat especialment treballat, amb notícies sobre els seus propietaris i persones lligades a la finca, i també amb l’aportació de profusió de dades sobre la producció agrícola, especialment d’un element tan significatiu com són les oliveres i l’elaboració de l’oli a les tafones. Un ample treball de recerca bibliogràfica i d’investigació arxivísitica —inèdita— dóna cohesió a aquest apartat. La descripció dels elements arquitectònics, patrimonials i també etnològics de les finques arrodoneix cada capítol.
Acompanya la descripció de cadascuna de les possessions una ampla galeria de fotografies a tot color. Comptam bàsicament amb les fotografies d’Antoni Bosch i de Gaspar Valero, a més de la col·laboració de Guillem Torres i aportacions puntuals d’altres fotògrafs. Completen aquesta dimensió il·lustrada diversos dibuixos o gravats antics i fotografies d’altre temps. La lectura a partir de la imatge vol ser, per tant, un altre dels valors del llibre.
Volem remarcar l’amabilitat i interès dels propietaris i dels responsables de les possessions, als quals agraïm no només la seva col·laboració, bàsica per redactar aquesta obra, sinó també els seus esforços per mantenir i preservar aquestes joies de la història, l’arquitectura i l’economia ancestral, un conjunt patrimonial important i molt desconegut.

Comprar a: