portada de La cuina de Sa Vall

Mariona Ràfols i Miguel Dalmau

La cuina de Sa Vall

Les receptes d'Apol·lònia Adrover

Colecció: L'Illa de la calma 37
Pàgines: 160
Format: 24,5 x 34,5 cm
Enquadernació: Tapa dura
ISBN: 978-84-9716-118-1
Any aparició: 2.005

Preu sense IVA: 72,12€
Preu amb IVA: 75,00€

L’excel·lència culinària d’Apol·lònia Adrover, vinculada durant prop de quaranta anys a la família March en l’escenari priviliegiat de sa Vall, és deguda a la fidelitat a una vella fórmula: productes de la terra i creativitat. Pel contingut i les imatges, les pàgines d’aquest llibre desvelen un món culinari ple de sàvies recomanacions en un entorn de bellesa genuïna.

Aquest llibre gira al voltant d’una cuinera extraordinària, Apol·lònia Adrover, emmarcada en l’escenari on ella ha format i desenvolupat el seu art culinari durant quaranta anys: la possessió mallorquina de sa Vall, espai emblemàtic de Mallorca, en el qual els seus propietaris, els March, han plasmat el seu amor per l’illa. Tenint molt en compte aquest entorn tan extraordinari, el llibre recull pinzellades de la vida d’aquesta dona singular i ens delecta amb els seus consells de sàvia cuinera, que ella ha sabut guardar en la memòria i transmetre amb exactitud als col·laboradors d’aquest llibre.
Una documentada i amena introducció ens permet familiaritzar-nos amb els orígens de la possessió i el que aquesta significa en la tradició de l’illa, així com també amb les circumstàncies de l’arribada d’Apol·lònia, cap allà els anys seixanta, i ens conta bona part del recorregut vital i professional d’aquesta dona intel·ligent i senzilla a l’ombra d’un dels cognoms mallorquins més prestigiosos del segle XX.
A continuació ve un receptari ben assortit, ordenat en set capítols. La cuina practicada a sa Vall és una mescla suggeridora i atrevida de cuina tradicional i cuina sofisticada. En aquesta combinació rau en gran mesura el secret d’aquesta gran cuinera. Ens trobam davant un llibre original i bell perquè, a més dels textos, les acurades il·lustracions ens desvelen al seu torn un món fantàstic de plaers culinaris i ens acosten als colors, sabors i olors mediterranis amb tocs molt sofisticats: és l’espai meravellós de sa Vall i les receptes d’una esplèndida cuinera.

Aquest llibre és el fruit de la col·laboració tenaç i entusiasta de quatre autors: Apol·lònia Adrover, Miguel Dalmau, Mariona Ràfols i Donald G. Murray. La primera, antiga cuinera principal de sa Vall (ses Salines, Mallorca), ens transmet tot el saber acumulat en la memòria històrica del món rural mallorquí i en l’aprenentatge, lent, metòdic i creatiu, realitzat durant dècades en aquella possessió. D’ella són les més de 100 receptes transcrites en aquesta publicació.
Miguel Dalmau i Mariona Ràfols són els autors que han recollit i «elaborat» les receptes a partir de llargues i estimulants converses amb Apol·lònia i els seus propis coneixements en la matèria. Dalmau és l’autor de la introducció, que ens facilita les claus del món sorprenent de sa Vall —una illa dins l’illa— i la personalitat singular, dinàmica i intuïtiva d’Apol·lò- nia Adrover. Per la seva banda, Mariona Ràfols ha establert una empatia molt especial amb Apol·lònia, cosa que li ha permès transmetre tot aquest enorme cabal informatiu que ella ha conservat en la seva memòria durant anys, interpretar-lo i ordenar-lo per al gaudi dels seus lectors. Donald G. Murray és el responsable de la fotografia i la maquetació del llibre. Les seves fotografies en aquesta publicació estan estudiades amb una cura extrema per tal de reflectir amb minuciositat i força estètica el bigarrat univers de colors i sensacions que ofereix la cuina de sa Vall.

Comprar a: