portada de Elles també hi eren

Bàrbara Suau Font

Elles també hi eren

Dones de Bunyola

Colecció: La Foradada 156
Pròleg de Antònia Morey Tous
Pàgines: 282
Format: 15 x 21 cm
Enquadernació: Rústica
ISBN: 978-84-9716-896-0
Any aparició: 2.014

La investigadora Bàrbara Suau ha invertit set anys en el projecte d’entrevistar i recollir dades sobre un bon nombre de dones del seu poble,
Bunyola, que visqueren al llarg del segle XX. En total són tren- ta-una dones amb vides i destins dispars, i que alhora veurem que són representatives de la major part de la població femenina coetània. Els treballs i les feines que realitzaven sense descans estan relacionats amb el que fou fins a la dècada de 1970 la vida tradicional en la Mallorca anterior al fenomen turístic, el qual va canviar en profunditat les estructures socials i culturals de les illes. Aquest treball ens mostra com ha estat silenciat el paper laboral de la dona en la societat i la seva falta de reconeixement com a “faedora” també de la Història, des de l’àmbit familiar i el públic.

L’autora d’aquest treball, Bàrbara Suau Font (Bunyola, 1964), és mestra d’Educació Primària des de l’any 1985. Ja abans d’acabar els seus estudis es va interessar vivament per la història del seu poble, i especialment per l’estudi del patrimoni històric.

Amb la base d’una rigorosa investigació arxivística i bibliogràfica, Bàrbara Suau ha treballat en diverses manifestacions culturals i en publicacions d’història i d’art. En destaquem diversos catàlegs, guies de patrimoni i articles de divulgació de la cultura i la història locals. Però també publicacions sobre l’arquitectura monumental de les grans finques del municipi com Les possessions de Bunyola. Història i patrimoni (2012), de la qual és coautora.

Entre els seus treballs, destaca la seva tasca a la revista Es Castellet de Bunyola, des de l’any 1985. Precisament d’aquesta experiència surt la biografia de les dones que presentem i que, parafrasejant Raimon, surten així “d’un silienci antic i molt llarg”.

En aquesta breu ressenya de la seva tasca professional com a investigadora i historiadora no podíem oblidar dos treballs excepcionals: un estudi sobre l’Hospital Joan March (2012) que va culminar una intensa lluita per la pervivència d’aquesta institució en perill de desaparició, i la documentadíssima exposició dedicada a la fàbrica tèxtil de Bunyola.

Finalment, ens presenta Elles també bi eren. Dones de Bunyola, que és la recopilació de trenta-una biografies de dones les vides de les quals transcendeixen l’àmbit del seu poble i ens descobreixen una realitat sorprenent del món femení en la Mallorca rural del segle XX.

Comprar a: