portada de El Rei en Jaume I

Caterina Valriu Llinàs i Tomàs Vibot

El Rei en Jaume I

Un heroi històric, un heroi de llegenda

Colecció: L'Illa de la calma 45
Pròleg de Gaspar Valero i Martí
Pàgines: 183
Format: 24,5 x 34,5 cm
Enquadernació: Tapa dura
ISBN: 978-84-9716-553-2
Any aparició: 2.008

Preu sense IVA: 69,23€
Preu amb IVA: 72,00€

El 1229 és una fita cabdal en la trajectòria històrica de Mallorca. La victòria catalana sobre els sarraïns que senyorejaven les Balears des de feia vuit-cents anys significà la incorporació de l’illa a la corona Catalano- Aragonesa, i per extensió a la cultura occidental en general. Aquest fet històric ha quedat registrat en els annals de la història, però també en la memòria del poble. Malgrat els afanys dels estudiosos i les investigacions exhaustives, encara que el patrimoni sigui ric en testimonis dels diversos monarques del Regne de Mallorca, en la mentalitat popular tot el passat anterior al 1229 és un difós i remot «temps dels moros» i tots els reis de Mallorca es resumeixen i confonen en un: el rei En Jaume I, el Conqueridor. Ell és l’heroi fóndacional i primigeni, el que alliberà l’illa dels sarraïns, el que marcà les roques amb la forta petjada del seu cavall fabulós, el que portà la fe cristiana i la imatge miraculosa de la Mare de Déu a la terra fins aleshores en mans de musulmans. Per això, de tots els cicles llegendaris sobre personatges històrics que hi ha a l’illa, el del rei En Jaume I és, sens dubte, el més vast, el més complex i el més divulgat. La constatació d’aquest fet motivà als autors la redacció del present llibre. Es alhora una anàlisi acurada del patrimoni llegendari mallorquí sobre aquest monarca i una guia que —estructurada en cinc rutes complementàries una de l’altra— segueix les passes de Jaume I i la seva host, llur trajectòria històrica i llegendària per les terres mallorquines, pels camins i els llocs que en són —encara avui— memòria viva.
Amb motiu dels 800 anys del naixement de Jaume I, el Consell de Mallorca ha volgut impulsar l’edició d’aquesta obra, enriquida amb material documental i gràfic, que constitueix una aportació magnífica a la coneixença i la divulgació d’un dels personatges cabdals de la nostra història compartida, del seu entorn i del patrimoni cultural que ens ha llegat.

Caterina Valriu és doctora en Filologia Catalana. Des de 1990 és professora de la Universitat de les Illes Balears, on imparteix assignatures de literatura catalana, especialment de literatura popular tradicional i de literatura infantil i juvenil. Les seves línies d’investigació són l’etnopoètica —bàsicament el llegendari i el rondallari— i la literatura adreçada als més joves, amb una especial atenció a la convergència d’ambdues formes literàries. Sobre aquests temes ha publicat llibres d’assaig, ponències a congressos i un bon nombre d’articles en revistes nacionals i estrangeres. D’entre els seus llibres destacam: El Carnaval a Mallorca (1995), Història de la literatura infantil i juvenil catalana (1994), Influències de les rondalles a literatura infantil i juvenil (1998) i Calendari de festes de les Illes Balears i Pitiüses (amb altres autors, 1992). En la vessant literària ha treballat en l’adaptació de rondalles i llegendes. Ha dirigit la col·lecció Tirurany —adaptacions de rondalles— i ha escrit nombroses versions de rondalles d’arreu del món, traduïdes a diversos idiomes, així com el llibre Llegendes de Mallorca (2008). També ha publicat contes per a infants de collita pròpia.
Tomàs Vibot és filòleg, escriptor, investigador i promotor cultural. Professor i guia en temes patrimonials, folklòrics i literaris. Ha impartit conferències sobre cultura i patrimoni. Ha participat en Jornades d’Estudis Locals i d’Onomàstica i Toponímia i en diversos Congressos de Patrimoni. Es col·laborador del Diari de Balears, i d’altres revistes i butlletins. Coautor de diversos catàlegs de Béns Patrimonials i dels catàlegs de camins d’alguns indrets de Mallorca. Es autor de diversos llibres, entre els quals destaquen: Son Bunyola, una mar de noms (1999), Supema. Una vall a través de la història i la toponímia (2001), La IIRepública a Puigpunyent. 1931-1936 (2003), Son Nét. Història, senyoriu i territori d’un latifundi de Tramuntana (2004), Crims, infàmies i immoralitats a Bunyola i Orient (2005), A peu per Mallorca (I) (2005); Crims, infàmies i immoralitats a Porreres: 1552-1934 (2006), Les possessions de Mallorca, volums I, II, i III (2006-2008), Palma, guia de passeig (2007) i Mallorca, per la passa i la mirada (2007). També ha col·laborat en l’edició d’altres volums col·lectius

Comprar a: