portada de El Carnaval a Mallorca

Caterina Valriu Llinàs

El Carnaval a Mallorca

Colecció: La Foradada 14
Pàgines: 183
Format: 15 x 21 cm
Enquadernació: Rústica
ISBN: 978-84-7651-228-7
Any aparició: 1.995

Preu sense IVA: 13,46€
Preu amb IVA: 14,00€

Caterina Valriu Llinàs, estudiosa de la cultura popular tradicional, ha volgut, amb aquesta obra, endinsar-se pels viaranys dels records dels homes i les dones de la nostra terra i rescatar de l’oblit tot un conjunt de rites, tradicions i creences que omplen el calendari festiu mallorquí des de Nadal fins a la Quaresma. Els testimonis dels padrins, les cròniques de publicacions satíriques d’abans de la guerra i la documentació dels arxius d’institucions públiques i de societats recreatives han estat les fonts que nan permès reconstruir les fites d’una festa que el poder sovint ha volgut silenciar o controlar.
A la primera part d’aquesta obra es fa una revisió del concepte de Carnaval, les teories sobre el seu origen i la simbologia dels elements que el conformen. La segona part és una acurada descripció del costumari carnavalesc mallorquí: el calendari festiu, les activitats populars pròpies d’aquests dies, les mascarades, els balls i les rues, els menjars tradicionals, el contrast entre Carnaval i Quaresma, les prohibicions, etc. La inversió, la sàtira i la crítica que senyoregen les festes dels Darrers Dies prenen, a cada contrada, una fesomia pròpia.
Pàgines que evoquen i descriuen una forma peculiar de viure la festa, una manera d’entendre el món i les relacions entre la gent, un Carnaval que avui ha desaparegut sota la uniformització social. Pàgines que ens ajuden a recuperar la nostra història, la memòria col·lectiva, una llenca del passat que ens convida a dibuixar el futur.

Comprar a: