portada de Del doctor il·luminat al doctor fosc

Rosa Planas Ferrer

Del doctor il·luminat al doctor fosc

De Ramon Llull al Doctor Faust

Colecció: La Foradada 151
Pròleg de Lola Badia
Pàgines: 287
Format: 15 x 21 cm
Enquadernació: Rústica
ISBN: 978-84-9716-629-4
Any aparició: 2.017

Del Doctor Il·luminat al Doctor Fosc presenta l’evolució d’un model d’estudiós il·luminat i savi, representat per Ramon Llull, que, per mor de les seves ànsies d’oferir un mètode infal·lible per assolir tot el coneixement humà, navega en les imprecises fronteres del que està permès i del que està prohibit. Llull, que no es lliurà mai a elucubracions estèrils ni va escriure res en contra dels manaments de l’Església, es convertí aviat en apòcrif autor d’alguns dels títols més esotèrics de la història occidental.

Segles més tard, i en el rebull de la Reforma, el doctor Eaust s’erigeix en un model de pensador lliure i independent, que a causa de la seva curiositat insadollable, trenca els límits entre l etica i la filosofia. Aquest estudi presenta la conjunció de dues històries paral·leles, però no alienes l’una de l’altra, on es mostren els ingredients del lul·lisme que pogueren intervenir en la creació del mite fàustic, i la seva posterior recepció en la literatura catalana i europea.

Rosa Planas (Palma, 1957) escriptora i filòloga, és autora del llibre Ramon Llull i l’alcfuímia (2014) i de nombrosos articles sobre Llull i el lul·lisme. En aquest estudi ens proposa un viatge fascinant, on els límits entre filosofia i literatura queden difuminats, ja que ambdues disciplines contribuïren a la construcció d’una imatge de savi, que havia d’erigir-se en un dels símbols indiscutibles d’Europa.

Comprar a: